Potasyum Nitrat Gübresi, potasyum nitrat gübresi bitkiler için çok önemli iki besin maddesini içinde bulunduran, bitkinin verimini ve kalitesini artıran bir gübre çeşididir. İçeriğinde bitkiler tarafından en çok tercih edilen azot ve potasyum bulundurur. İçerdiği bütün azot, nitrat biçimindedir ve bitkiler tarafından kolaylıkla ve hızlı bir şekilde sindirilebilir.
Bunun nedeni ise sodyum, klor ve ağır metaller içermediğinden dolayı saflık derecesi yüksektir. İnce kristal yapıya sahip olması nedeniyle suda hızlı bir şekilde erime sağlar. Aynı zamanda uzun süre özelliğini kaybetmeden depolanabilmektedir. Toprakta sülfat ve klor gibi tuzların birikimini sağlamamasının yanı sıra bitkinin potasyum ihtiyacını da giderir.
Kullanım yöntemleri; topraktan, yapraktan ve damla sulama yöntemi ile uygulanabilir. 3 ayrı çeşidi mevcuttur;
- Pril potasyum nitrat
- Kristal potasyum nitrat
- Düşük hidrojen değerli potasyum nitrat
Pril potasyum nitrat, topraktan uygulamalar için kullanılan gübredir. El ile serpiştirme ve makine ile serpme yoluyla kullanımı kolaydır. Diğer tanecikli gübrelerle karıştırılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Bitkinin ekiminden önce veya çapa, sulama esnasında kullanılabilir. Kristal potasyum nitrat, yapraktan gübreleme ve damla sulama yönteminde kullanılan gübredir. Bu potasyum nitratın da pH değeri düşük olduğundan suda kolaylıkla eriyebilme özelliğine sahiptir. Bu özelliğinden dolayı sulama için kurulan sistemlerde de tıkanma yapmaz.
Uygun miktarda bütün ilaçlarla karıştırılarak rahatlıkla kullanılabilir. Düşük hidrojen değerli potasyum nitrat, bu gübre topraktan, yapraktan ve damla sulama yönteminde kullanılabilir.
Kullanıldığı yerler; potasyum nitrat gübresi sodyum ve klor içermediğinden güvenli olarak her türlü bitkide rahatlıkla kullanılabilir.
Faydaları; ürün kalitesini artırır, ürün verimini artırır, İçinde bulundurduğu azot ve potasyum ile tüm bitkilerde çiçeklenme ve meyve verimini artırır. Ürünün dengeli olarak gelişmesini sağlar. Kullanıldığı ürünün lezzetini artırır ve meyvelerde C vitamini içeriğini çoğaltır. Meyvenin raf ömrünü uzatarak şeker ve asit oranını düzenler. Don olayları ve soğuklara karşı dayanıklılığı artırır. Çiçek, tohum ve ürün sayısını artırır. Meyve dökülmesini azaltır. Sağlıklı büyüme ve olgunlaşma sağlar. Bu nedenlerden dolayı potasyum nitrat, düzenli ve yeterli bir şekilde her üründe kullanılmalıdır.