Potasyum Bikarbonat
Potasyum Bikarbonat, Potasyum karbonatın bir diğer adı ise potasyum hidrojen karbonat ya da potasyum asit karbonattır. Potasyum bikarbonatın rengi ve kokusu bulunmamakla beraber, bazik ve tuzlu bir madde özelliğindedir.
Suda çözünürlüğü bulunan potasyum bikarbonat, genel olarak tadını daha iyi hale getirebilmek için, şişelenmiş sularda kullanılmaktadır.
Genel olarak kristal ya da toz yapıda bulunan potasyum bikarbonat, alkol ile karıştırıldığında ise bir çözünürlüğü olmamaktadır. Potasyum bikarbonatın elde edilmesi ise potasyum karbonatın su ve karbondioksit ile kimyasal tepkimeye uğraması sonucunda olmaktadır. Kalsinit minerali olarak da bilinen doğal potasyum bikarbonat, doğada çok fazla bulunmamasının yanı sıra, kanserojen bir etkisinin olup olmadığı bilinmemekte ve çevreye toksit atık bırakmadığından emin olunmaktadır.
Potasyum bikarbonat şu alanlarda kullanılmaktadır- Unlu Mamullerde: Unlu mamullerin üretimi esnasında kabarmayı sağlaması açısından karbondioksit kaynağı olarak potasyum bikarbonat kullanılmaktadır.
- Yangın Söndürme Maddelerinde: Potasyum bikarbonat toz hali ile yangın söndürme için kullanılan maddelerde kullanılmaktadır.
- Medikal İlaçlarda: Medikal ilaçların pek çoğunda potasyum bikarbonat tampon madde olarak kullanılmaktadır.
- Gıda Düzenleyici Olarak: Bazik yapıda olan potasyum bikarbonat, pH Düzenleyici özelliği ile gıdalarda da kullanılmaktadır.
- Şarap Üretiminde: Şarap üretiminde potasyum bikarbonat kullanılması genellikle şişelenmeden hemen önce yapılmaktadır. Şarap üretiminde potasyum bikarbonat kullanılmasının amacı ise potasyum bikarbonatın tat harmonizasyonunu geliştirmesinin yanı sıra, tartarik asitlerin potasyum tartarat olarak çökmesiyle asit oranının düşmesini sağlamasıdır.
Bunların yanı sıra, potasyum bikarbonat mineral içeren içeceklerin daha az köpürmesini sağlamak ya da bazı bakteri ve mantar türlerinin oluşumunu engellemek amacı ile de kullanılmaktadır.
19.01.2024 07:29:26
Potasyum Bikarbonat ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|