{ "title": "Potasyum Yüksekliği", "image": "https://www.potasyum.gen.tr/images/potasyum-yuksekligi.jpg", "date": "21.01.2024 22:46:23", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Potasyum yüksekliği, beslenmede hayati önem taşıyan bir mineral olmaktadır. Vücuttaki su ve mineral dengesinin korunmasına yardımcı olmaktadır. Besinlerin hücre içerisine taşınması, sinir sistemindeki mesajların iletilmesine olanak sağlar, kalp ve kaslar için oldukça önemlidir. Potasyum vücut fonksiyonlarımızı dengeler. Beyne oksijen taşınmasıyla zihin faaliyetlerini destekler. Alkolün etkisiyle vücuttaki fazla su oranının, şeker oranının ve tuzun vücuttan uzaklaştırılmasında görev almaktadır. Kanda bulunan ve kasların işlevlerini yerine getirmesine yardımcı olan potasyum maddesi böbreklerde oluşan bozukluklar sebebiyle potasyum yüksekliği meyana gelir. Potasyum yüksekliğine alkol kullanımı, yüksek dozda ilaç kullanılması, tansiyon haplarının kullanımı ve hormonların zarar görmesine bağlı olarak beliren durumlar potasyum yüksekliğine sebebiyet vermektedir. Potasyumun aşırı derece yükselmesi durumlarında kalp durması ve buna benzeyen sıkıntılar ortaya çıkabilir. Potasyum yüksekliği tedavisinde diyaliz yöntemi uygulanır. İlaç tedavisinde potasyumun yüksekliğinin gösterdiği durumlar da ortaya çıkar. Diyalize rağmen potasyum yüksekliğinin azalmaması durumunda kişinin potasyum içerikli besinler tükettiği kanısına varılır.

Potasyum yüksekliği, potasyum bakımından zengin olan yiyeceklerin aşırı tüketimi sonucu da meydana gelir. Potasyum yüksekliği çeşitli sağlık sorunlarını kendi eşliğinde getirerek sağlığı olumsuz yönde tehdit etmektedir. Potasyum yüksekliği, sonucunda yorgunluk belirtisi, kalpte ritim bozukluğu, kusma belirtileri şeklinde kendisini belli eder. Vücut fonksiyonlarını yerine getirmesi amacıyla gerekli olan bir mineral olan potasyum maddesi, beyne oksijen götürülmesinde, kalp ritminin düzenlenmesinde etkili olmaktadır. Potasyum eksikliği yaşayan kişiler kalp ritim bozuklukları yaşar, iştahsızlık problemi belirir, yorgunluk hissi oluşur, sinirlilik hali ve ciltte bozulmalar benzeri etkilerle karşı karşıya kalınır. Potasyum yüksekliği ise çok daha tehlikeli sonuçlar meydana gelir. Kan değerlerinde değerinden fazla potasyum olması, potasyum yüksekliği olarak değerlendirilir. Bu durum tıp dilinde hiperpotasemi-hiperkalemi olarak adlandırılmaktadır. Kandaki potasyum yüksekliğinin düşürülmesi amacıyla doktor kontrolünde potasyum içeren gıdaların kısıtlanması şeklinde uygulanır. Az miktarda potasyum bulunan besinler içerek diyetler uygulanır. Diyetle beraber medikal tedavi de uygun görülür. Potasyum açısından zengin besinler ise ıspanak, yeşil mercimek, mantar ve brokoli olarak sıralanır.

Potasyum Yüksekliği Nasıl Düşürülür?

Potasyum maddesi vücut fonksiyonlarımız için etkili bir mineral olmaktadır. Vücutta potasyum daha çok hücre içerisinde yer alır. Sodyum maddesiyle beraber vücut hücrelerinin sıvı elektrolit dengesini sağlamaktadır. Beyne oksijen iletilmesinde, düzeni kalp ritminde etken olarak belirlenir. Potasyum yüksekliği çeşitli sorunlara yol açan bir rahatsızlık belirtisi olmaktadır. Potasyum yüksekliği çeşitli yollarla tedavi edilmektedir. Potasyum desteklerinin fazla kullanılması potasyum yüksekliği meydana getirir. Potasyum değerlerinin düşürülmesi amacıyla doktor kontrolünde potasyum maddesi barındıran gıdaların kısıtlanması gerekir. Sadece belirlenen miktarda potasyum maddesi barındıran besinlerden oluşan bir diyet uygulanmaktadır. Fakat bunun yanı sıra medikal bir tedavi de uygulanabilir. Potasyum yüksekliği olan kişilerin doktor kontrolünde beslenmesi gerekir. Potasyum yüksekliğinde uygun olmayan besin maddeleri genel olarak taze ıspanak, baklagiller, mantar ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler en yüksek potasyum içeren besinler olmaktadır. Belirtilen besinlerin tüketilmesi potasyum yüksekliğinde uygun görülmez. Bunların yanı sıra yoğurt, ton balığı, brokoli, kereviz bitkisi, üzüm, kavun, bezelye, kırmızı erik de mineral yüklü olan besin maddeleridir tüketimi uygun görülür. Potasyum yüksekliği tanısı koyulan kişiler tedaviden sonra uygun görülen besin programına uyum sağlamalıdır, gerekli görülen besin maddelerini tüketmeli, potasyum oranını yükselten gıdalardan uzak durmalıdır. Aksi taktirde hasta bu kurallara uyum sağlamadığı zaman potasyum oranında yükselme devam eder ve bunun sonucunda olumsuz durumları da beraberinde getirir.

Sağlıklı günler.
" } ] }