{ "title": "Potasyum Sorbat", "image": "https://www.potasyum.gen.tr/images/potasyum-sorbat.jpg", "date": "19.01.2024 23:14:40", "author": "Guner Gültekin", "article": [ { "article": "
Potasyum sorbat, çözünmesi suda olur. Kaynama derecesi 270 derecedir. Organik asitler genelde gıda ürünlerinde kullanılmazlar. Fakat potasyum sorbat gıda da kullanılmaya izin verilen tek organik asit olarak bilinmektedir. Sahip olduğu bazı özellikler nedeni ile, kimi yerlerde bazı koruyuculardan daha zararsızdır. Gıda katkı maddeleri arasında E 202 adı ile yer almaktadır. 1930lu yılların sonlarında sorbik asit ve tuzlarının mikroorganizmanın gelişimini engellediği kanıtlanmıştır. Bundan dolayıdır ki potasyum sorbatın gıda sanayisinde kullanımı artmıştır. Doğada üvez ağacı denilen bir bitkinin meyvesinde bulunmaktadır. Belirgin bir tadı ve kokusu yoktur. Alkolde az çözünse de sudaki çözünürlüğü yüksektir. Gıda ürünlerinin birçoğunda kullanılır. Küf maya gibi birçok bakteriye karşı etkilidir. Gıda ürünlerinde pakete koyularak, serpilerek ya da püskürterek kullanılmaktadır. Birçok yiyecek ve içecekte kullanılır. Gıda ve içecek dışında, tütünde eczacılıkta, kişisel bakım ürünlerinde kullanılmaktadır. Salça, ekmek, margarin, reçel, balık, şekerleme, peynir, şarap, yoğurt, meyve ürünleri ve fırın ürünleri gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

Potasyum sorbat koruyucu etkisi sodyum benzoattan 10 kat daha etkilidir. Gıdadanın depolama ömrünü uzatmakta olup gıdanın tadının ilk günkü gibi kalmasına yardımcıdır. Bazı mikroorganizmalar, metabolizmalarında sobrit asidi kullanabildiğinden mikroorganizma yükü çok fazla olan ürünlerde koruyucu etkisi kısa sürede ortadan kaybolmaktadır. Gıdanın yanı sıra kaplama, parlaklığın arttırılması amaçlı plastikçilerin üretiminde ara ürün olarak kullanılmaktadır.
" } ] }