{ "title": "Potasyum Peroksit", "image": "https://www.potasyum.gen.tr/images/Potasyum-Peroksit-54.jpg", "date": "22.01.2024 00:53:55", "author": "Barbaros Çarpınlıoğlu", "article": [ { "article": "
Sodyum peroksit, alkali metaller olarak adlandırılan, lityum, sodyum, potasyum, rubidyum, sezyumdan gibi metallerin en önemlilerinden sodyumun bir bileşimidir. Mısırlılar tarihinden beri bilinmektedir. Mısırlıların neter diye adlandırdığı bu metal Latinler natrium demişler, sembolü bundan dolayı da Na olmuştur. Teknikte ağır peroksit bileşikleri olarak da malum ürünler hidrojen peroksitten üretilen kimyasallar olarak da meydana gelir. Basit depolama ve hazırlama kullanımda pratiklik sağlamalarından dolayı tercih edilir.

Genelde üretildikleri hidrojen peroksit benzeri oksidasyon ajanı olarak da kullanılırlar. En fazla kullanıldıkları yerler, deterjan ve tekstil endüstrinde beyazlatıcı, sıhhat ürünlerinde arındırma, çevresel çalışmalarda koku giderici, kimyevi hazırlıklarda oksitleyici özelliği de vardır. Sodyum, oksijenle birleşerek Na2O oksitini ve Na2O2 peroksitini birleşiği ortaya çıkar. Sodyum oksit suyla tepkime verdiğinde NaOH verici bazik bir oksitdir.

Sodyum peroksit oksijen vererek suyun etkisi ile ayrışır. Sodyum hidroksit ya da kostik soda (Sud kostik) NaOH 320 C'de eriyebilen beyaz bir katıdır, yüksek derecede uçucudur, suda ısı vererek çözünür ve nemlenerek bozulur. Potasyum hidroksitle benzer nitelikleri gösteren ama daha az yakıcı olan güçlü bir bazdır. Sodyum klorür çözeltisinin elektrolizi ile ele geçirilen, maddelerin birbirlerini tepkimeye girmemesi için, klor ile hazırlanır. Kirecin sodyum karbonata tepkimeye girmesi de elde edilebilir. Pahalı olmayan oksidasyon olarak da klor gazı ve nitrik asit vardır. Bunların çok önemli ve dikkatli olması gereken kullanımları vardır.

" } ] }