{ "title": "Potasyum Permanganat", "image": "https://www.potasyum.gen.tr/images/potasyum-permanganat.jpg", "date": "19.01.2024 18:37:10", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "
Potasyum permanganat maddesi, koyu menekşe rengiyle kristal yapılı bir tuz olan bu madde KMnO4 formülüyle bilinir. Potasyum permanganat, potasyum manganata maddesinin etkisiyle elde edilmektedir. Bu madde su içerisinde çözünerek menekşe renginde bir çözelti oluşturur. Bu çözelti, kuvvetli olan bir yükseltgen olarak bilinir. Kimya laboratuvarlarında bu amaçla kullanımı sağlanır ve volumetrik analizlerde kullanılır. Bunun yanı sıra tıpta ve salgın ihtimallere karşı meyve ve sebzelerin yıkanmasında mikrop öldürücü özelliğiyle kullanılmaktadır. Kristalleri ısıtıldığı vakit 240 °C'de çözülür. İnsan vücuduna temas ettiğinde kahverengi leke olarak belirtir fakat zamanla vücuttan yok olur. Potasyum permanganat maddesi boyahanelerde renk açıcı olarak kullanımı sağlanır. Potasyum permanganat, siyah menekşe renkli kristaller ya da granüllü toz halinde de bulunmaktadır. 16 k. Soğuk suda ve 3 k. Sıcak suda çözüntü oluşturur. Belli organik maddelerle temas halinde dekompoze oluşturur. Suda bulunan asitlendirilmiş çözeltisi sayesinde hidrojen peroksit maddesi, kolay oksitlenen madde ve organik madde tarafndan hızla indirgenmektedir. İyodür maddeler, indirgeyici ilaçlar ve organik maddelerin çoğunda geçimsizdir.

Potasyum permanganat maddesioksidan etkisine bağlı olarak dezenfektan etkisi ve deodorizan etki oluşturan bir ajandır. Bunun yanında, astrenjan etki de oluşturur. İn vitro olan ortamda bakterisid etki oluşturmasına karşın, vücut sıvılarında hızla indirgendiğinden bir bakterisid etki oalrak klinik önemi minimal düzeydedir. Kesif çözeltileri kostik madde, dilüe çözeltileri de mukozalar madde için tahriş edici özelliktedir. Dilüe çözelti maddelerinde astrenjandır. Çözelti maddeleri yara etkisinde, ülser rahatsızlığında ve apse temizlenmesinde, astrenjan etkisinden dolayı sızıntılı egzama belirtisinde ve özellikle de bazı enfeksiyonların oluşturduğu akut dermatozların tedavisinde kullanımı sağlanmaktadır. Çözelti maddelerinden terin kötü kokmasının önlenmesinde, atlet ayağı gibi mantar enfeksiyonları tedavisinde ve sarmaşık zehri dermatiti gibi olgularda da faydalanılır. Potasyum klorür maddelerini de oksitleyerek parçalayabildiğin için yılan sokmasında ve akrep sokmalarına karşıda kullanımı sağlanır. Bu amaçla sokulan yere kesi oluşturarak temizlenmesinin sonrasında üzerinepotasyum permanganat maddesi kristalleri serpilerek tedavi gerçekleşir. Alkaloid ve çoğu ilaçları da oksitleyerek etkisiz hale getirdiğinden dolayı ağız yoluyla gerçekleşen zehirlenmelerde çözeltileri midenin yıkanmasında kullanımı sağlanır. Bu maddenin taze olan çözeltileri mor renklidir. Genel olarak su içerisinde %0.1'lik çözeltisi şeklinde oluşturulur ve bu çözelti kullanılmadan önce 10 kat kadar seyreltilerek %0.01 (1:10.000)'lik çözeltisi halinde uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra, formaldehit buharı oluşturmak için formaldehit çözeltisine eklenir ve çıkan formaldehit buharı oda ve kabinlerin dezenfeksiyonunda kullanılmaktadır. Ciltte renklenme ve tahriş yapabileceği de unutulmamalıdır. Potasyum permanganat maddesi antiseptik bir etki oluşturur, dezenfektan ve deodorizan etkilerini oksidan özelliğiyle belirtir.

Potasyum Permanganat Kullanım Alanları
Önemli: Potasyum permanganat maddesi organik olan ya da derhal oksitlenen maddelerle temas ettirildiği zaman patlayabilir.

Potasyum permanganat hazırlanışı: Belirtilen miktarda distile su kaynatılarak biraz soğuması için beklenir. Ilık hale gelen distile maddesi su cam bir havan içerisinde toz halde olan potasyum permanganat kristallerine azar azar eklenerek çözünür. Kullanımında istenilen seyreltme yine kaynatılarak soğutulan distile suyla yapılır. Potasyum permanganat maddesi 30°C'nin altındaki oda sıcaklığında sıkıca kapalı olan bir kap içerisinde saklanmalıdır. Nemden korunması gerekir.
" } ] }