Potasyum hangi yiyeceklerde var; Potasyum insan sağlığı açısından hayati öneme sahip bir mineral çeşididir. Bu nedenle de vücut için ihtiyaç duyulan potasyum ihtiyacının karşılanması da büyük önem taşır. Potasyum eksikliği bir hastalık olsa da potasyum fazlalığı da insan sağlığını tehdit eden bir unsur olduğu ise asla unutulmamalıdır. Potasyum eksikliği ilaç ile tedavi edilebilir ancak her şeyi doğal olarak karşılamak daha doğru bir davranış şeklidir. Potasyum yönünden zengin besin maddelerinin tüketiminde dengenin sağlanması ve aşırıya gidilmemesi gerekir. Çünkü potasyum fazlalığı oluşması halinde hastanın başka şikâyetleri de gündeme gelebilir.
Potasyum yönünden zengin olan besin maddeleri nelerdir?
Günlük hayatta rahatlıkla ulaşarak tüketebileceğimiz pek çok besin maddesinde bol miktarda potasyum bulunmaktadır. Kalp krizi geçiren hastalarda yapılan araştırmalarda hastaların pek çoğunda potasyum eksikliğin mevcut olduğu gözlemlenmiştir. Bu nedenle potasyum eksikliği asla ihmal edilmemesi gereken bir konudur.
Kuru baklagiller potasyum açısından oldukça zengin bir besin maddesidir. Bu nedenle özellikle hamile olan bayanların ve çocukların haftada 2 kez kuru bakliyat tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca kuru baklagil çok farklı çeşitlerden oluştuğu için bol miktarda tüketilmesi de daha kolaydır.
Pekmez potasyumun en önemli kaynaklarından bir tanesidir. Her gün sabah aç karnına içilecek bir tatlı kaşığı doğal pekmez günlük potasyum ihtiyacının bir kısmını karşılamaya yeter.
Domates çok fazla tükettiğimiz ama potasyum değerini farkına varmadığımız bir yiyecektir. Özellikle yaz aylarında bol bol yenilmelidir. Ayrıca kış için domates ile hazırlayacağınız ürünler ile de tüketim miktarınızı arttırabilirsiniz.
Muz, bebek ve çocukların en sevdiği meyvelerden bir tanesidir. Muz, potasyum açısından çok zengin bir besin maddesidir. Biraz kabızlık yapma ihtimali de göz önüne alınarak haftada 2-3 adet tüketilmesi tavsiye edilir.
Ayrıca süt ve süt ürünlerinin de tüketimine büyük önem verilmesi gerekir. Özellikle süt potasyum açısından değerli bir besin maddesidir.
İlave olarak yeşil yapraklı sebzeler, bezelye, balık, brokoli, kırmızı et, fındık, ceviz, fıstık, erik, kuru üzüm, havuç, mantar gibi besin maddelerinde de bol miktarda potasyum bulunmaktadır. Bu nedenle yeme alışkanlıklarımızın içerisinde bu yiyeceklere de yer verilmesi gerekir.
Potasyum hangi yiyeceklerde var diye cevabını bilmediğimiz bir soru ile karşılaşsak aslında verilecek tek cevap vardır. Fark etmeden yediğimiz pek çok yiyeceğin içerisinde bol miktarda potasyum vardır. Potasyum eksikliğini tedavi edebilmek için yapmamız gereken şey düzenli bir beslenme şekliyle bol sebze ve meyve tüketmektir.