{ "title": "Potasyum Gübresi", "image": "https://www.potasyum.gen.tr/images/potasyum-gubresi.jpg", "date": "19.01.2024 14:56:08", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "
Potasyum Gübresi, özellikle meyve oluşumu ve gelişimi için gerekli temel besin maddesidir. Potasyum bitki büyümesini hızlandırarak verimini arttırmaktadır. Ayrıca bitkinin metabolizmasında fotosentez sonucunda elde edilen ürünlerin, faydalı olacağı bölgelere taşınmasını sağlamaktadır. Bitkide su dengesini sağlar. Azot ile ürünü arttırır ve düzenli meyve oluşmasını sağlar. Toprakta potasyum diğer elementlere göre daha fazla bulunmaktadır. Yeteri kadar potasyum ile beslenen bitkiler de meyve ağırlığı artarak meyvenin toplandıktan sonra daha uzun kalmasını sağlar, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklılığı artar. Potasyum özellikle çilek meyvesi için çok önemlidir.

Potasyum Gübresinin bitki için faydaları şunlardır;
Toprakta kalsiyum ve magnezyum fazlalığı potasyum alınmasına engel olur. Bitki bünyesinde potasyumun yeterli verimliliğini gösterebilmesi için yeteri kadar azotun bulunması gerekmektedir. Düşük potasyum bitkinin lezzetsiz olmasını sağlar. Yeteri potasyum alamayan bitkinin meyveleri şekilsiz olmaktadır. Yaprakları zamanla küçülerek renk değişikliği başlar. Potasyum eksikliği yapraklarda klorofilin teşekkülünü engeller ve ilk yaşlı yapraklarda görülmeye başlar. Şiddetli potasyum noksanlığı ile önce kahverengi daha sonra siyaha dönüşür. Meyve kalitesinde düşüş olur ve kışın olabilecek don hadiselerinde görülen zarar artar. Meyve türleri içerisinde potasyum eksikliğine şeftalide çok rastlanmaktadır. Aynı şartlarda yetiştirilen elmalarda potasyum noksanlığı görülmez iken şeftalide bu eksiklik açık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni şeftalinin potasyum ihtiyacının daha fazla olmasıdır. Potasyum fazlalığı ise bitki de magnezyum ve kalsiyum noksanlığına sebep olabilmektedir.

Potasyum Gübresi, yapılmadan önce topraktaki potasyum miktarının ölçülmesi gerekmektedir. Potasyum gübresi, ağaç kök ve gövdesine yakın ve dağıtılmadan verilmelidir. Uygulama dozu toprakta potasyum değerlerine, bitkinin yaşına ve verimine bağlı olarak değişmektedir. Topraklarımız potasyum bakımından zengin olduğu için potasyumlu gübre tüketimi çok fazla değildir. Potasyum gübreleri tek seferde değil birkaç seferde bitkiye verilmelidir.
" } ] }