{ "title": "Potasyum Fazlalığı", "image": "https://www.potasyum.gen.tr/images/potasyum-falaligi.jpg", "date": "21.01.2024 02:59:02", "author": "orhan esen", "article": [ { "article": "Potasyum fazlalığı kan potasyum seviyeyi 3,64-8 mEq/l aralarında olmalıdır. Bu miktar 4,8 mEq/l değerinden fazla miktarda olduğunda potasyum fazlalığı başka bir deyişle hiperpotasemi=hiperkalemi söz konusudur.

En sık sık rastlanan sebepleri, anlık gelişen veya süreğenleşmiş böbrek işlev bozukluklarıdır. Bunun yanı sıra; ACE inhibitörleri diye isimlendirilen tansiyon ilaçları, böbrek üstü bezi yetmezliği, hormon eksikliği, önemli yanıklara veya yaralanmalara ilişkili kırmızı kan hücresinin fazla yıkımı, potasyum desteklerinin gereğinden fazla miktarda kullanılması, çizgili adalelerin yıkımına neden olan alkolizm veya fazla yüksek doz ilaç tüketimi sonucu olarak adale liflerinden gezinen kana potasyum çıkışı da potasyum seviyesini yükseltir.

Vücutta potasyum fazladan fazla hücre arasında bulunur. Kırmızı kan hücrelerindeki potasyum.

Gerçek hiperpotasemi tablosu, hayatı tehdit eden, çok fazla önemli bir meseledir. Kaslarda yorgunluk, güçsüzlük, paralizi, kalp ritminde bozulma, öğürme önemli belirtileridir. Bazen de hiperpotasemi muayenehane tabloyu yansıtmayabilir. Kan örneği alınırken veya alındıktan anında daha sonra kırmızı kan hücresinin parçalanmasına (Hemoliz) ilişkili model içerdikleri potasyum ortaya çıkıp seviyeyi yükseltebilir. Bu vaziyetten şüphelenildiğinde yepyeni bir misal alıp incelemek en doğrusudur. Çok Fazla tuzlu yiyerek bol sodyum alanlarda fazla yüksek tansiyon daha sık sık görülür. Kan basıncına ve kalp sıhhati üstünde etkili meydana iştirak eden bir diğer madde de potasyumdur. Azlığı da fazlalığı da risklidir. Sodyumun fazlası denli potasyumun azlığı da sağlığa zararlıdır. Çok fazla tuz tüketmenin bedende sebep meydana geldiği fazla miktarda sodyum tutulmasının ne türlü fazla yüksek tansiyona ve kalp damar hastalıklarına taban hazırladığının üstünde durmuştum. Sodyum bu tesirleri yaparken tek değildir. Hücrelerimizin çalışmasında az veya çok fazla etkili olan cereyan akımını oluşturan ve dağılmasını imkânı sunan diğer kimyevi maddeler vardır. 'Elektrolit' olarak bilinen bu maddelerden en başta gelenleri sodyumun yanında potasyum, klorür, kalsiyum ve magnezyumdur. Kan basıncımızın düzeyinden sodyum denli sorumlulukları olan meydana iştirak eden elektrolit, potasyumdur. Bu maddeyi ne denli tükettiğimiz ve sodyumla arasındaki duyarlı balansı savunup koruyamadığımız çok fazla mühimdir.

14 bin birey üstünde yapılmış olan araştırmada sodyum gereğinden fazla miktarda potasyum gereğinden az tüketildiğinde, diğer bir deyişle yemeklerimizdeki sodyum/potasyum oranı arttıkça ölümlerin bilhassa kalp krizinden ölümlerin sıklaştığı tespit edildi. Kırmızı şerit balanslı beslenen bir kişinin vefat rizikonunu gösteriyor. Birçok Uzman fazla yüksek tansiyonda fazla tuz tüketimine ilişkili fazla miktarda sodyum almanın yanında yeteri denli potasyum içerir besinler yememenin de rolü meydana geldiğini düşünüyor. Potasyum açısından fukara beslenenlerde fazla yüksek tansiyona, kalp krizi ve inmelere daha fazla rastlandığını gösteren çoğu denetim bu görüşü destekliyor. 2011 senesinde Archives of Internal Medicine mecmuasında yayınlanan bir çalışmada. 14 bin birey gün içerisinde ne denli sodyum ve potasyum aldıklarını saptanıp 14 yıl müddetle takip edildi. Kalp krizine ilişkili ölümlerin az potasyum yiyenlerde daha sık sık görüldüğü tespit edildi. Daha da ehemmiyetlisi, kalpten ölümlerin en çok yüksek meydana geldiği grup, yemeklerinde potasyumu az fakat sodyumu fazla miktarda olanlar arasındaydı. Diğer bir deyişle, kalp damar hastalıkları amaçlı en tehlikeli olanın 2 madde arasındaki balansın bozulduğu vaziyet meydana geldiği anlaşılıyor.
" } ] }