{ "title": "Potasyum Elementinin Özellikleri", "image": "https://www.potasyum.gen.tr/images/potasyum-elementinin-ozellikleri.jpg", "date": "20.01.2024 05:22:46", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Potasyum Elementinin Özellikleri, simgesi K olan potasyum kimyasal bir elementtir. Atom numarası 19'dur. Potasyum adını Potas olarak da bilinen potasyum karbonattan almıştır. Potasyum gümüş renkli, yumuşak, alkali bir metaldir. Doğada başta deniz suyunda ve birçok elemente bağlı olarak bulunmaktadır. Havada çok çabuk oksitlenmek ile suda çok hafiftir. Potasyum sodyuma çok benzer özellikler gösterse de yaşayan canlılarda sodyumdan faklı muamele görür.

Potasyum elementinin özellikleri, potasyum tuzları bitkiler için vazgeçilmezdir. İyi bir gübre özelliği taşımaktadır. Bunun yanında insanlar içinde hayati önem taşımaktadır. Vücuttaki sıvı ve elektrot dengelerini sağlamaktadır. Ayrıca kas kasılması ve sinir iletimi için önemlidir. Vücut sıvılarında potasyum eksikliği başta ishal ve kusmaya sebep olmaktadır. Potasyum eksikliğinde kas güçsüzlüğü, kalp atım anormallikleri, dolaşım bozukluğu, refleks yavaşlaması, nefes almada güçlük ve halsizlik görülmektedir. Yeteri kadar potasyum almak için düzenli ve dengeli beslenmek önem taşımaktadır. Potasyum açısından zengin besinler, brokoli, lahana, pazı yaprağı, zeytin, balık, portakal suyu, muz, hurma, incir gibi gıdalardır. Günlük potasyum tüketim miktarı yetişkinler için 2000-3000 mg olmalıdır. Potasyum ayrıca sanayide de kullanılmaktadır. Potasyum karbonat cam yapımında kullanılmaktadır. Potasyum yapılarak üretilen camlar daha dayanıklıdır. Potasyum nitrat barut yapımında, potasyum buharı manyetik metrelerde, potasyum bromür film kabartmalarda, potasyum kromat kibrit, havai fişek, patlayıcı ve deri işlemede renk verici olarak, temizlik maddesi olan sabun yapımında da kullanılmaktadır. Potasyum çok yumuşak bir elementtir. Potasyum ve bileşikleri alevde viole renk vermektedir. Bu özelliği sayesinde alev testlerinde kullanılmaktadır. Sudaki potasyum tadı ile tespit edilebilmektedir. Seyreltik çözeltileri tatlı, derişik çözeltileri ekşi, bazik veya tuzludur.
" } ] }