{ "title": "Potasyum Düşüklüğü", "image": "https://www.potasyum.gen.tr/images/potasyum-dusuklugu.jpg", "date": "21.01.2024 02:46:31", "author": "RESMİYE KAYSI", "article": [ { "article": "Potasyum düşüklüğü belirtilerinin başında düzensiz kalp atışı gelmektedir. Hücre ve organların fonksiyonlarını düzenli olarak yerine getirebilmesini sağlayan potasyum eksikliğine hipokalemi denir. Vücudun fazla su kaybetmesi ve bazı ilaçların sıkça kullanılması sonucu ortaya çıkan bu hastalığın ilk belirtisi düzensiz kalp atışıdır. Potasyum eksikliği sonucunda görülen ishal ve kusma sonucunda kalp krizi riski de artmaktadır. Başta kalp kası olmak üzere kaslar üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Kaslarda spazm seğirme ve kasılma sıkça görülebilir. Daha çok kol ve bacak kaslarında görülen bu kramplar bazı durumlarda şiddetlenebilir. Sindirim sisteminin bozulmasına yol açan bu hasatlık kabızlığa neden olabilir. Akciğerlerin olumsuz etkilenmesi sonucunda nefes alıp vermede zorluk yaşama, yorgunluk güçsüzlük, huzursuzluk, zihin karışıklığı, susuzluk ve sık idrara çıkma gibi belirtiler görülebilir. Diyabetle aynı belirtilere sahip olan potasyum eksikliğinin tanısının konulabilmesi için potasyum seviyenizin ölçülmesi gereklidir.

Kas kasılması ve kas zayıflığı potasyum eksikliğinin başlıca belirtileri arasındadır. Kaslarda karıncalanma ve uyuşma oluyorsa potasyum düşüklüğü vardır. Bir diğer belirtisi ise kabızlıktır. Bir günden uzun süren kabızlıklarda potasyum eksiği görülmektedir. Anormal kalp ritmi ve çarpıntı da potasyum düşüklüğüne işaret etmektedir. Mide bulantısı ve kusma sonucunda potasyum eksikliği ortaya çıkar. Böbrek hastalıkları, alkol tüketimi, idrar söktürücü ilaçların fazla alınma ve kahve tüketimi de potasyum düşüklüğüne yol açan etkenler arasında yer alır. Potasyum yerine tuzun aşırı alınması ise kişide böbrek taşına veya kemik erimesine yol açabilir. Potasyumun yeteri miktarda alınması böbrek taşını önler, felç riskini azaltır, kemik erimesini geciktirir.
Sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan potasyumu yetişkin bir kişi günde 4-7 gr alması yeterlidir.1 adet portakalda 237 mg, muzda 467 mg potasyum bulunmaktadır. Domates, badem ve ay çekirdeğinde bulunan potasyum sebze ve meyve çok fazla tüketen kişilerin günde 8-11 mg alması sağlanır. Potasyum bakımından zengin yiyecekler arasında ıspanak, kayısı, fasulye, patates, mercimek, mantar, pancar, kuru kayısı, yoğurt, kavun, somon, domates, havuç, rezene, Brüksel lahanası, muz, süt, soğan, kivi, çilek, greyfurt, salatalık, yaban mersini gibi pek çok yer alır. Kas ve sinirlerin normal fonksiyonlarını gerçekleştirmesini sağlayan potasyum minerali vücudun pH değerini (Elektrolit ve asit baz dengesini) sağlar. Vücudumuzda %95'i hücrelerde bulunan potasyum yüksek tansiyonu düşürücü bir özelliğe sahiptir. Vücudun potasyum ihtiyacını arttıran nedenler arasında az su içme, fiziksel aktivite, aşırı terleme, ishal ve idrar söktürücü ilaçların sıkça kullanılması yer alır. Bu hastalıktan korunmak ve bağışıklığınızı güçlendirebilmek için bol sebze ve meyve tüketilmeli ve günde 2-3 litre su içilmelidir.
" } ] }